perjantai 18. joulukuuta 2015

Zachris Topelius

Zachris Topelius oli suomalainen kirjailija, runoilija ja kirjailija joka on kirjoittanut satoja runoja ja eli vuosina 1818-1898. Hän on myös ollut professori, toimittaja ja koulun rehtori.

Topelius on kirjoittanut runoja jo hänen nuoruudesta asti, mutta suurinta osaa näistä runoista ei ole kuitenkaan julkaistu.

Topelius kävi Oulun trivaalikoulun ja tämän jälkeen hän kirjoitti ylioppilaaksi yksityisoppilaaksi J.L. Runebergille. Hän kävi Helsingin yliopiston, jossa hänet on promovoitu maisteriksi ja tohtoriksi.

Hänestä tuli vuonna 1841 Helsingfors Tidningar-legden toimittaja. Hän on julkaissut lehdessä hänen runojaan ja kirjoitelmia, joista on myös myöhemmit tullut kirjoja, esimerkiksi Välskärin kertomukset, joka on yksi hänen tunnetuimmista teoksista. Ljungblommor I on hänen ensimmäinen runokokoelma joka julkaistiin vuonna 1845.

Kaiken tämän jälkeen hänestä tuli Pohjoismaiden ja Venäjän yleisen historian professori. Topelius on ollut myös yliopiston rehtori.

Topeliusta kutsutaan satusedäksi koska hän on julkaissut monia erinlaisia saturunoja. Yleensä hänen sadut on ollut hyvin opettavaisia ja tämän takia suosittuja. Hän rakasti suomea todella paljon, ja tämä näkyy hänen runoissaan, koska niissä on ollut paljon isänmaallisuuteen ja uskontoon liittyviä asioita. Hänet on tunnettu hänen Suomen luontoa ja maisemia kuvaavasta  kirjoitustyylistä hänen kirjoitelmissaan.

Tommi Nissinen 9E


1 kommentti:

  1. Tässäpä Topelius-tietoisku, kiitos siitä! Hauskaa, että perehdyit tähän klassikkoon. Topeliuksen teksti saattaa vaikuttaa hieman vanhahtavalta, mutta se on helppolukuista ja viihdyttävää. Siinä saa tuulahduksen Turun romantikkojen tekstistä ja mm.suomalaisuusaate näkyy varmaan kaikissa teksteissä. Opettavainen ajatus henkii myös Topeliusta lukiessa. Minkä kirjan valitsit?

    Hienoja lomapäiviä toivotan sinulle!!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.