torstai 31. joulukuuta 2015


                                         Väinö Linna

Väinö Linna oli suomalainen kirjailija joka syntyi Urjalassa Kymmenlapsiseen perheeseen vuonna 1920. Väinö ei ollut innokas oppilas, mutta menestyi koulussa hyvin ja oli erityisen innokas lukija. Väinö alkoi kyllä kirjoitella vasta sodan alettua vuonna 1939 ja jo kuuden kouluvuoden jälkeen lähti Väinö jo töihin. Urjalassa ei valitettavasti ollut kummoisia töitä joten hän muutti Tampereelle ja muutamien sukulaisten avulla sai töitä Finlaysonin kehräämöstä.

Sodan jälkeen Väinö aloitti omatoimisen opiskelun satunnaisen lueskelun sijasta. Hän opiskeli muun muassa filosofiaa, psykologiaa ja tietenkin kaunokirjallisuutta. Aluksi Väinö yritti runoilijaksi, mutta kun kustantaja palautti runot, hän unohti runoilijan uran saman tien.

  Väinö Linnan esikoisteos
Linnan ensimmäinen kirja Päämäärä valmistui vuonna 1946. Hän ei kuitenkaan ollut siihen tyytyväinen ja kirjoitti sen uudelleen ja sitten vasta lähetti sen kustantajalleen.

Väinön tunnetuimmaksi teokseksi kuitenkin kiipesi Suomessa hyvin tunnettu Tuntematon sotilas. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran joulumarkkinoille 1954. Kirja sai aluksi huonot arvostelut mutta koki kuitenkin suunnattoman myyntimenestyksen ja sen myötä monia negatiivisia ja positiivisia arvosteluja. Aamulehden toimittajan muukaan Linnasta tuli nopein kuuluisuuteen noussut suomalainen kirjailija Tuntemattoman sotilaan ansiosta.


                                                                                Väinö Linnan tunnetuin teos

1 kommentti:

  1. Moikka Ville! Kiitos Linnasta! Hän on varma valinta vaikkapa tutkielman aiheeksi. ´Postauksesi värittää ja laajentaa sopivasti tämän kamarin sisältöä.

    TET-raportti vielä, sitten kaikki äidinkielenhommat ovat hoidossa ja voit olla iloinen. Tämä on kiitettävä ja omintakeisella kielellä kirjoitettu, laaja postaus kuvineen kaikkineen!
    Hienoa lomaa t. Sisko

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.