torstai 17. joulukuuta 2015

Juhani Peltonen

Juhani Peltonen (1941-1998)
"Suomen venäläisin kirjailija"

Juhani Peltonen on suomalainen kirjailija- käsikirjoittaja, jonka teosten skaalaan kuuluu runoja, kuunnelmia, romaaneja ja näytelmiä.  
Hänen teoksiaan on käännetty yli 16 kielelle.
Peltosen teoksia ovat mm. Elmo, Valaan merkkejä, Ursula, Felix Navitan etu- ja takaraivo ja Puisto jouluksi.
Kirjailijanurallaan monipuolinen Peltonen oli tuottoisa ja hän teki hyvin erilaisa teoksia, tiettyjä ominaispiirteitä lukuunottamatta.
Nuoruuden aikeet merikapteenin urasta kokivat jykevän vastaiskun Peltosta piinaavalta punavihersokeudelta, ja näin ollen ryhtyikin hän kirjailijaksi.
Peltonen on ylioppilas ja on opiskellut Helsingin yliopistolla mm. estetiikkaa, nykykansain kirjallisuutta ja taidehistoriaa.

Peltosen kirjoitustyyli antaa ymmärtää hänen halunsa järisyttää lukijan mieltä, sekä ammentaa lukijan käsitystä omenapuiden viljelystä ja auttaa ihannoimmaan pyhimysten ikoneita ja pihkovalaisten sipulikirkkojen venäläismäisiä kupoleita muhkean huumorin kera.
Peltosen teoksien lukija haukkaa absurdin huumorin mielikuvituksellista omenaa ja hänen teoksensa "Elmo" hönkii kaikessa hiljaisuudessaan slaavilaista melankoliaa päin lukijan kasvoja.
Suomalaista urheilu- ja suuruudenhulluutta parodioiva Elmo on Juhani Peltosen tunnetuin teos.

Elmo- Kainalniemen oma poika

Elmo hyppelehtii spontaanisti, mutta rauhallisesti juoksukisan voittoon ja jääkiekko-ottelussa Kanada  vastaan Elmo (Suomi) hän heittää pari kolmoislutzia ja kiekko iskeytyy kuin noiduttuna maaliin. Elmo on ihmemies, urheilu- kansansankari, jonka kyvyille ei löydy rajoja.
Kirjan päähenkilöä tuntuvat kuitenkin vaivaavan aivan tavallisten ihmisten vaivat ja hänen mieltään kaivertaa pakkomielle, hänen rakastettunsa Aliisa.
Kirjan lopussa Elmo sinkoutuu Maan kiertoradalle sirkustempun seurauksena, ja jatkaa matkaansa korkealle Lyyran Tähdistöön(sinne ne legendat kuuluvatkin) tirauttaen kyynelen, pari, josta syntyy mikäs muu kuin omenapuu.


Juhani Peltonen kuoli 25.2.1998 äkilliseen sairauskohtaukseen. (Loppi, Suomi)


-Loistava kirjailija, tilanteiden ja olosuhteiden kuvailija, sekä mielikuvien kiistaton kuningas! 
Sanon minä.

Tehnyt: Leo Pärnänen 9E



Elmon kansikuvitusta

Juhani Peltonen

1 kommentti:

  1. Hei! Hauskaa, kun tartuit Elmoon ja Peltoseen!! Hänkin on ollut aikanaan vantaalainen; asui Korson ja Sipoon välillä talossa, joka sitten jäi Sipooseen (ja Nikinmäkeen) menevän tien alle. Hän on näköjään muuttanut sieltä Lopelle. Kiva, että teksti viihdytti sinua.

    Elmon toilailuille nauroimme pienenä ja nuorena, niitä tuli radiosta kuunnelmana.
    Elmossa tosiaan pöllytetään suomalaisten intohimoista penkkiurheilijuutta. Vaikka taitaa tuo ilmiö olla edelleen vahvasti entisellään. Aion katsoa mäkihyppyä ja muitakin talvilajeja lomalla ja viikonloppuna.
    Hauskaa lomanjatkoa!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.