sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (14.11.1907-28.1.2002) oli 1900-luvulla uransa tehnyt ruotsalainen kirjailija.
Hän on syntynyt Ruotsin Vimmerbyssä. Siellä Lindgren eli koko lapsuutensakin, mutta muutti Tukholmaan tultuaan raskaaksi 18-vuotiaana vuonna 1926. Nuorempana hän oli työskennellyt kotikylänsä paikallislehden toimituksessa. Tukholmassa Lindgren alkoi opiskella kirjoittamista.
Lindgrenin ensimmäinen, vuonna 1944 ilmestynyt kirja oli nimeltään Riitta-Maija keventää sydäntään. Vaikka teos sijoittuikin tyttöjenkirjakilpailussa peräti toiseksi, ei se kuulu Lindgrenin merkittävimpiin kirjoihin.
Kaikkien tuntemaksi hän tuli erityisesti lastenkirjallisuutensa avulla. Kaikista tunnetuimpina voidaan pitää teoksia Vaahteramäen Eemeli sekä Peppi Pitkätossu.
Lindgren itse sanoi, että lapset olivat hänen suurin innoittajansa. Hän kertoo kirjoittaneensa usein leikkipuistossa telmiviä lapsia katsellen. Tämän lisäksi hän käytti inspiraationaan omia kokemuksiaan ja kuulemiaan tarinoita.
Lindgren kertoo eläytyneensä lapsen asemaan mahdollisimman hyvin kirjoittaessaan. Useissa kirjoissa lapset kuvataankin viisaina ja oivaltavina henkilöinä, aiukuisia ei niinkään.
Hänen mielestään oli myös tärkeää, että lapsia kohdeltiin niin kuin aikuisetkin odottavat itseään kohdeltavan: huomioiden, kuunnellen ja arvostaen. Lingren sanoo myös, että lukiessaan lapset luovat ihmeitä.
Viimeisen kirjansa Lindgren kirjoitti vuonna 1993. Hän kuoli influenssaan 94 vuoden iässä jo 2002, mutta hänen kirjallisuutensa on yhä tärkeää ja tunnettua lapsille monissa eri maissa.

 t. Elsa Mäkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.